Gewichtstoename verhoogt risico op kanker

 

Een gewichtstoename op volwassen leeftijd, gespreid over meerdere jaren, zou het risico op kanker gelinkt aan zwaarlijvigheid verhogen met bijna 50% bij mannen en 20% bij vrouwen. Deze Amerikaanse gegevens laten zien hoe belangrijk het is om ook aandacht te hebben voor een geleidelijke gewichtstoename in de loop van het leven.

 

 

300.000 personen opgevolgd

 

De universiteit van Manchester presenteerde de gegevens van deze studie in de vorm van een poster ter gelegenheid van de Cancer Conference van het National Cancer Research Institute (NCRI) in Liverpool (Engeland). Ze zijn gebaseerd op de opvolging van de BMI in vijf verschillende fasen van het leven van bijna 300.000 Amerikanen (177.500 mannen en 111.500 vrouwen) tussen 18 en 65 jaar. Gemiddeld werd elk individu gedurende 15 jaar persoonlijk gevolgd om de ontwikkeling van kanker gelinkt aan zwaarlijvigheid (borst-, darm-, baarmoeder-, pancreaskanker …) te evalueren. Het belang van deze studie zit in het feit dat voor het eerst onderzoek is gedaan in meerdere fasen van het leven, en niet op één bepaald tijdstip. In deze steekproef kregen 9400 vrouwen en 5500 mannen een type kanker gelinkt aan hun zwaarlijvigheid na de leeftijd van 65 jaar.

 

Gewichtstoename gevaarlijker voor mannen

 

De resultaten zijn vooral voor de mannen verontrustend. Een man van wie de BMI-score evolueert van 22 naar 27 loopt 50% meer risico op het ontwikkelen van kanker gelinkt aan zijn zwaarlijvigheid, in vergelijking met een man met een gezond BMI. Bij nog hogere BMI-scores loopt dat risico verder op tot 53%. Bij vrouwen is het risico kleiner, maar daarom niet onbestaande: bij een evolutie van de BMI van 23 naar 32 stijgt het risico met 17% in vergelijking met een gezond en stabiel BMI. Volgens de auteurs is deze studie bijzonder interessant omdat ze de ongunstige evolutie schetst van het risico op kanker tijdens het leven bij een geleidelijke gewichtstoename. De studie levert dus bijkomende argumenten voor het behoud van een gezond en/of stabiel gewicht tijdens het hele volwassen leven.

 

Foodinaction.com door Nicolas Rousseau

Bron: Lennon H. et al., Abstracts for the NCRI Cancer Conferences, 2016.